A vorbit 3 secunde! Cât au tăcut și “lătrat” la tribună parlamentarii de Gorj? 4 ani de mandat. Cât ne-au costat!


Se apropie finalul unui mandat de 4 ani pentru parlamentarii României iar statul a cheltuit sume imense cu ei pentru a ne reprezenta interesele și a ne face viața mai bună! La sfârșitul acestui 2024, cei mai mulți dintre ei, iarăși, ne vor “cerși” votul pentru a ne mai reprezenta odată interesele. Bilanțul se poate face iar Scandal de Gorj vă prezintă activitatea de până acum a actualilor parlamentari de Gorj! Plus, cât s-a cheltuit cu aceștia și ce ne-au dat în schimb!  Să-i luăm la rând…

1 . MIHAI WEBER (PSD)

Șeful “suprem” al PSD Gorj, Mihai Weber, se află la finalul celui de al treilea mandat de deputat de Gorj. Conform datelor oficiale, Weber a luat cuvântul doar 27 minute și 54 secunde, total, în ședințele comune ale Camerei Deputaților și Senatului, în actualul mandat (2020-2024).

O creștere semnificativă dacă este să ne raportăm la celelalte două mandate! În legislatura 2012-2016 acesta figurează doar cu 1 minut și 14 secunde sau în mandatul 2016-2020 când a vorbit doar 13 minute 46 secunde (vezi mai jos)!

IMG_5995.jpeg
Foto: sinteza activitate M. Weber 2020-2024

Practic, Mihai Weber, cel care este, printre altele, și șeful comisiei parlamentare speciale de control al Serviciului de Informații Externe (SIE), a luat cuvântul, adunat în cei 12 ani de deputăție, nici 43 de minute, în ședințele comune.

Sinteza activității sale parlamentare mai arată că, în prezentul mandat, a avut 11 luări de cuvânt în 11 ședințe și 54 de declarații politice scrise. Weber a participat și la 63 de propuneri legislative dintre care doar 25 au fost promulgate ca legi.

IMG_5999.jpeg

În schimb, a făcut 51 de interpelări și a participat la 6 moțiuni.

O fi mult sau poate catastrofal de puțin, cert este că cifrele nu mint iar aceasta este activitatea de deputat a lui Mihai Weber în mandatul prezent și cele două anterioare. Cu siguranță, va mai dori un nou mandat și va mai candida odată la alegerile din toamna aceasta.

2 . CLAUDIU MANTA (PSD)

Un alt parlamentar gorjean din partea social democraților este notarul Claudiu Manta, fiul fostului parlamentar și prefect de Gorj, Pantelimon Manta. Aflat la finalul primului său mandat în Parlament, el a fost mai “tupeist” și mai vorbăreț în ședințele comune ale Camerei Deputaților si Senatului decât șeful său de partid, Mihai Weber.

IMG_5985.jpeg

Astfel, datele actualizate la 15.07.2024 ne spun că deputatul Manta a luat cuvântul 1h 09m și 16 secunde în totalul celor 4 ani de mandat.

Activitatea parlamentară a acestuia se rezumă la 31 luări de cuvânt în 29 de ședințe și participarea la 94 de propuneri legislative dintre care 35 fiind și promulgate. De asemenea, deputatul a mai depus în cei 4 ani 10 întrebări / interpelări și a participat la 6 moțiuni.

IMG_5996.jpeg

Cel mai probabil, pe Claudiu Manta îl vom regăsi iarăși pe listele PSD Gorj pentru alegerile parlamentare din toamnă. Asta pentru că social democrații spun că este în grațiile președintelui PSD Gorj, Mihai Weber, dar mai ales ale președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu, cel pe care l-a și ținut cu vreo 40.000 lei prin bancă, împrumut”, pentru alegerile din 9 iunie. De altfel, Manta are o situație financiară îndestulătoare și care să-i permită cheltuielile cu înscrierea în cursa electorală și participarea la campania electorală. Dacă va fi pe listă pe un loc eligibil și dacă va fi și votat de către cetățeni, să “tragă partidul în sus”… rămâne de văzut.

3 . RADU-DINEL MIRUȚĂ (USR)

În topul activității parlamentare! “Omul partid” la Gorj, deputatul Radu Miruță este liderul județean al USR și trebuie să recunoaștem că a fost cel mai vizibil în spațiul public dintre toți parlamentarii gorjeni. Foarte vocal în mass media și vehement în mediul online, Miruță a atras simpatia multora dintre cetățeni, în special a minerilor și energeticienilor, cu lupta sa pentru drepturile salariale și pensiile acestora. Față de Miruță au lipsit suspiciunile de corupție, de aranjamente sau fel de fel de lucruri negative așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor când discutăm de politicieni.

Ca activitate parlamentară, deputatul Miruță se evidențiază cu peste 2 ore și 4 minute vorbite la tribuna Plenului în cursul celor 58 de luări de cuvânt, ceea ce-l aduce în fruntea parlamentarilor gorjeni.

IMG_5987.jpeg

A participat la 160 de propuneri legislative dintre care 27 de inițiative s-au promulgat ca legi. A făcut 23 de interpelări și a semnat pentru 18 moțiuni în cei 4 ani.

IMG_6001.jpeg

Deși USR este în declin la nivel național,  Radu Miruță va intra, cu certitudine, în cursa electorală pentru un nou mandat de deputat. Are șanse reale chiar dacă oponenții de la AUR vor impune pe liste la Gorj oameni de la București ori alte zone.

4 . GHEORGHE PECINGINĂ (PNL)

În 2020 a intrat cu avânt în Parlament, ca în ringul de box, dar, ulterior, Gheorghe Pecingină “a dispărut” ușor, ușor, până la de tot din Gorj.

Ca parlamentar, Pecingină “a susținut” interesele gorjenilor și ale țării prin 36 de minute vorbite la tribună în cele 28 de intervenții ale sale din camerele comune și a inițiat doar 2 proiecte de hotărâre în cei 4 ani de mandat.

Făcând parte din grupul PNL, a participat la 98 de inițiative legislative dintre care 44 au fost promulgate în legi.

IMG_6002.jpeg

Dată fiind trecerea sa pe “linia moartă” a PNL la nivel județean cât și central, putem spune că ”Gigi” și-a abandonat de tot Gorjul care l-a trimis în Parlament. Surse politice spun că interesele sale personale au primat față de cele ale alegătorilor lăsați cu ochii-n soare.  Practic, tot cel mai leagă de acest județ este ce are trecut în declarația de avere, o casă mare și un teren în Tg-Jiu. Atât! În cei 4 ani de deputăție prin capitală, Pecingină și-a refăcut inclusiv viața personală, recăsătorindu-se prin Sectorul 3 cu o blondină din Ministerul de Interne.  Avocat de meserie, inclusiv Baroul Gorj “l-a dat” pe cel de la București de unde a încasat, în paralel cu salariul de deputat, peste 170.000 lei în ultimul an fiscal.

5 . DAN VÎLCEANU (PNL)

Are deja două mandate la activ și slabe șanse să-l mai treacă careva pe vreo listă. A intrat de mână cu Pecingină, în 2020, din poziția de locul 1 din partea PNL-ului Gorj pe care-l conducea la acea dată. Și lui Dan Vîlceanu pare să-i fi plăcut mai mult viața de capitală decât cea de provincia Tg-Jiu. 

Dacă în primul său mandat (2016-2020), Vîlceanu a vorbit 2 ore și 46 minute în Plen, acum, în legislatura 2020-2024, a reușit “performanța” de a lua cuvântul doar 16 minute adunate în aproape 4 ani! 

IMG_5990.jpeg

În perioada pandemică, Dan Vîlceanu a fost, pentru o scurtă perioadă, și Ministru de Finanțe în guvernarea prietenului său Cîțu. Ulterior, a început declinul liberal pentru trio-ul Cîțu- Vîlceanu- Pecingină iar în prezent niciunul dintre cei doi gorjeni nu mai sunt băgați în seamă de către conducerea PNL Gorj.

Până la urmă, având în vedere activitatea “ștearsă” a ambilor deputați liberali pentru Gorj, nici alegătorii nu credem că i-ar mai vota.

6 . ION IORDACHE (SENATOR PNL)

Greul PNL Gorj, poreclit de presa națională “Senatorul două județe”, Ion Iordache este, pe hârtie, cel mai bogat dintre politicienii gorjeni. Partidul? La băgat și pe el, cu toate organizațiile cu tot, la el în casă, la “Cantonul CFR”!
Cu siguranță, Iordache este top la capitolul avere dar nu și la vorbit prin Parlament. Spre exemplu, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 25 iunie 2024, Iordache a reușit “performanță” să vorbească 3 secunde! Probabil a dat doar “Bună ziua” la microfon sau poate a strigat în gura mare “Rușineeee!”. 

Latifundiarul Iordache, cu zeci de terenuri în preajma Turceniului, mai poate concura la capitolul pământuri doar cu “subordonații” săi liberali de la Tg-Jiu, respectiv dacă soții “moșieri” Răuț se încoardă  și își unesc terenurile din cele două declarații diferite de avere.  În rest, nimeni nu-l poate întrece pe Iordache la rubricile “imobile”… .

Ca sinteză a mandatului său, datele actualizate ale site-ului Parlamentului sunt în contradicție cu averea făcută din afaceri cu statul. Acestea arată că Iordache a vorbit în ședințele comune ale camerelor cele 3 secunde la data de 25.06.2024 și vreo 3 minute și 23 secunde, înainte de Crăciunul din 2021.

IMG_5993.jpeg

În cei 4 ani de mandat, Iordache “Două județe” figurează că a participat din partea grupului PNL la 66 de inițiative legislative dintre care 24 au fost promulgate ca legi. A votat de 1141 de ori dintr-un total de 2540.  Are ZERO moțiuni susținute, doar 1 interpelare la Ministrul Energiei și 1 interpelare la Prim Ministru. Site-ul Senatului indică, de asemenea, ZERO declarații politice și ZERO întrebări.

IMG_6004.jpeg

Bombă! O activitate parlamentară teribilă am putea spune. Cu toate acestea, Iordache a reușit să-și creeze în ochii plebei gorjene o aură de politician super activ. Deși părea un mutulică la început de mandat, care refuza aparițiile la radio sau tv, ambițios de fel, Iordache a reușit să-și facă atât de mult tupeu încât a devenit “regele tik-tok-ului”, peste noapte. Bineînțeles, cu câteva miliarde băgate în promovări agresive pe rețelele sociale, care au făcut ocolul țării.

Bun sau rău pentru Gorj sau țară, un astfel de Iordache există! E real, e viu, mișcă, se agită, gâfâie în tik tokuri iar lumea îl vede ca și cum ar face treabă zi și noapte. Cu toată această poleială politică și cu o campanie făcută mai cu cap decât cea de la locale, senatorul Ion Iordache are toate șansele să-și spulbere electoral concurența care de multe ori îl desconsideră și, în felul acesta, să mai obțină un nou mandat din partea PNL.

7 . CRISTINEL RUJAN ( SENATOR PSD)

Aflat la primul său mandat de parlamentar. Stilul “low profile”, retras și tăcut, al senatorului PSD Gorj, Cristi Rujan, nu a reușit în acest mandat să-i genereze notorietate sau să-l evidențieze în ochii electoratului cu ceva anume.  Nu știm cât timp a vorbit în ședințele comune ale camerelor deoarece, la profilul său, site-ul parlamentului nu indică nimic.

Totuși, scriptic, figurează cu 25 de luări de cuvânt din 549 de ședințe la care ar fi participat în cei 4 ani.

Cu toate acestea, Cristinel Rujan a fost cam cel mai prezent în Senat dintre toți colegii săi, votând de vreo 2300 de ori dintr-un total de 2540.
A participat la 73 de inițiative legislative din care 30 s-au și transformat în legi. Figurează cu 10 interpelări,  alte 7 întrebări adresate dar și 2 interpelări ale Primului Ministru. A participat la 2 moțiuni de cenzură, cea “STOP sărăciei, scumpirilor şi penalilor! JOS GUVERNUL CÎȚU!” și “România EȘUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîţu”, în anul 2021.

CÂT COSTĂ STATUL UN ASTFEL DE PARLAMENTAR SĂ “BÂNTUIE” 4 ANI PRIN CASA POPORULUI…

Pentru fiecare deputat sau senator, tăcut sau vorbăreț, competent sau incompetent, statul cheltuie:

  • Indemnizația lunară de cca.  11.000 lei net / 19.000 lei brut;
  • Suma forfetară: 35.500 lei;
  • Diurnă de 400 de lei/zi (în zilele când vine la Parlament);
  • un zbor gratuit cu avionul pe săptămână;
  • gratuitate la călătoriile cu trenul.

Înmulțiți 4 ani de mandat cu 12 luni și vedeți singuri cât ne costă să ținem în Parlament un astfel reprezentant al “intereselor” cetățenești.

Practic, după legile actuale, făcute de ei, oricine dispune de suficienți bani pentru a-și “cumpăra” un loc eligibil pe liste și se mai și “gudură” pe lângă un șef de partid are șansa de a ajunge deputat sau senator în România.

Cât de capabil, de educat sau de analfabet este, cât de mult spirit civic are sau cât de tiran poate fi… asta doar în filtrul partidului stă, “greii” de partid fiind cei care decid locurile de pe liste.

Atenție pe cine votați!