Aleși pe 9 iunie, primarii și consilierii locali își vor începe mandatele la data de 1 noiembrie 2024. Unii dintre cei aleși pe listele inițiale nu își vor păstra noile mandatele, fie că au fost aleși și pe alte liste (ex: primarii), fie că optează să-și păstreze funcțiile care îi fac incompatibili cu calitatea de consilier. Nevoia de informare a cetățenilor contează și fiecare dintre noi trebuie să știm cine ne sunt reprezentații, ce avere au, cu ce s-au remarcat, profesional și/sau politic dar și ce “bube în cap” sau încrengături dubioase au unii dintre ei. Transparența este un atribut al funcției publice pe care consilierii și-l asumă odată cu depunerea candidaturilor.
Ales cap de listă la Tg-Jiu, din partea PSD, primarul Marcel Romanescu va renunța la poziția de consilier, continuându-și mandatul de primar.
1 . ALEXANDRU ZAHARIA (PSD)
Actualmente pensionar, Zaharia este unul dintre cei mai vechi oameni implicați în activitatea edilitară a Tg-Jiului. Din anii ‘90, acesta a ocupat funcțiile de director adjunct al fostei RAIL Tg-Jiu (Regia Autonomă de Interes Local), director general al DSC Tg-Jiu (Direcția de Salubritate Comunală), ulterior transformată în EDILITARA PUBLIC S.A. . Conform declaraților depuse, Alexandru Zaharia este o persoană “normală” din punct al averii. Împreună cu soția, acesta deține o casă, o mașină SUV marca Land Rover Discovery second hand și câteva zeci de mii lei în conturi. Zaharia mereu a fost considerat de colegi ca un om de echilibru în cercurile politice sau administrative, pe unde a activat. Un extrem de bun, loial și apropiat al fostului edil Florin Cârciumaru. Și la pensie își bea cafeluța, încă, împreună.
2 . IULIAN VASILE POPESCU (PNL)
Pierzător al alegerilor pentru funcția de președinte CJ Gorj (2020) și cea primar (2024), președinte interimar al PNL Tg-Jiu, fost prefect de Gorj pentru câteva luni și secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a “înregistrat” și ceva bube.
După aproape 20 de ani de antreprenoriat în domeniul software-ului, Iulian Popescu pare să se fi ales personal doar cu vreo 7000 mp de teren în Baia de Fier, o casă moștenită și două apartamente tot în Tg-Jiu. Nu are o mașină personală, bijuterii sau bunuri de lux. La capitolul bani, nu prea excelează, având doar 10.000 lei într-un cont bancar și vreo 290.000 lei creditați asociației sale și firmei Softnix. Ca venituri, Iulian Popescu pare încă să mai încaseze din firmele sale și ale familiei sale, toate cu sediul social la aceiași adresă din Tg-Jiu unde și locuiește, circa 10.000 euro anual.
Și… DE MILIOANE DE EURO
În schimb, la capitolul “bube- cap” Popescu s-a remarcat mediatic la începutul mandatului să de secretar de stat la “Digitalizare” când firma fondată de acesta a vândut de 9 milioane de euro echipamente IT (tablete, laptopuri, camere video etc) Primăriei Sectorului 4, din fonduri guvernamentale pentru digitalizare.
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, firma SoftTehnica din Târgu Jiu este deținută de Florian Bucă, 39 de ani, cu 90%, și Alin-Mihai Popescu, 44 de ani, cu 10%. Până în februarie 2021, asociat principal al SoftTehnica era și Iulian-Vasile Popescu care și-a cesionat cele 85% din acțiuni către Florian Bucă, cel care la înlocuit și ca administrator al firmei.
Tot prin afacerile lui Iulian Popescu, SC Softtehnica SRL și Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, s-au gestionat și circa 6 milioane euro pentru finanțarea unor firme menite să creeze locuri de muncă, dar care după un an aveau ZERO ANGAJAȚI iar unele contracte au fost date unor colegi PNL-iști.
Mai multe surse credibile afirmau, la un moment dat, că Iulian Popescu, din poziția de prefect în funcție ar fi “descins” cu alți câțiva angajați ai instituției la Primăria Peștișani pentru “a rezolva legal” intrarea în posesie asupra unor imobile ale familiei sale situate pe raza localității Seuca. Totodată, presupusele presiuni asupra funcționarilor primăriei ar fi fost exercitate în prezența a cel puțin 8 martori.
Cert este că , gustul dat de viața politică pare să-și fi lăsat amprenta asupra antreprenorului, I.T.-istului, Iulian Popescu. Odată cu accederea în cercurile politice și de interese liberale apetitul pentru putere și notorietate pare să i se fi dezvoltat și transformat. Lipsa de experiență în “șulfăneala” politicii l-a împins și către eșec, nu doar în alegeri dar și către câteva gafe. Asta, posibil și datorită consultanților săi din partid sau a celor “dezinteresați”.
3 . BEJINARU ION-BOGDAN (PSD)
Actual și cel mai probabil și viitor viceprimar al Tg-Jiu, Bejinaru locuiește împreună cu soția într-un apartament din Tg-Jiu, pe care la cumpărat în 2003, o mașină Audi second hand dar și 3 camioane, vechi de circa 20 de ani. La capitolul bani, vicele Bejinaru are doar circa 30.000 lei depozite bancare dar credite de aproape 200.000 lei în curs de achitare. În trecut, a lucrat în paralele la CE Oltenia și a desfășurat o activitate privată în domeniul transportului de mărfuri cu camioane. Acum, înregistrează venituri principale ce depășesc ușor 100.000 lei (pe an) doar din salariul de viceprimar. Speculații în privința lui Bogdan Bejinaru au apărut în momentul în care a fost văzut la sediile unor afaceriști locali înscriși la licitații de lucrări pentru primărie.
4 . RĂUȚ- BRATILOVEANU DELIA (PNL)
De meserie profesor, cu activitate principală în domeniu tranzacțiilor imobiliare de familie și a construcțiilor de blocuri în Tg-Jiu. Proaspăt intrată, parcă prea forțat, în politică, în echipa lui Iulian Popescu și a lui Ion Iordache, declarația de avere a Deliei Răuț comportă anumite “ciudățenii”. Este una foarte stufoasă dar mult diferită de cea a soțului său, ceea ce ridică suspiciuni.
Astfel, circa 40 de terenuri intravilane, extravilane și agricole, cu suprafață totală de câteva zeci de hectare sunt cumpărate in cotă de 1/1 iar altele în coproprietate cu o aceiași persoană cu care și soțul acesteia mai deține ALTE astfel de imobile.
Aceiași declarație de avere relevă că Delia Răuț Bratiloveanu și-a cumpărat 1 apartament în 2010 și a construit 4 apartamente în perioada 2019-2022. Cel mai probabil este vorba de apartamentele edificate în cartierul Bicaz din Tg-Jiu, acolo unde firma soților Răuț a ridicat mai multe blocuri de locuințe.
În același cartier Bicaz, noua consilieră Răuț a achiziționat, în anii trecuți, de la primărie, suprafețe de teren din domeniul privat al UAT Tg-Jiu, sub mandatul edilului Romanescu.
La capitolul bani, Delia Răuț pare a avea doar 17.000 lei și 6000 de euro adunați în cele 7 conturi bancare menționate în declarația sa de avere. În schimb, mai figurează cu aporturi personale de aproximativ 250.000 lei în cele două firme ale familiei, APART BICAZ Srl și BICAZ RESIDENCE Srl.
Comparativ, soțul consilierei Răuț, Cosmin D. Bratiloveanu Răuț (medic și director medical la Spitalul Rovinari) deține 18 terenuri diferite de cele menționate de către soția sa, cu suprafețe de alte zeci de hectare. Unele dintre terenuri precum și 2 case sunt achiziționate împreună cu primarul din Rovinari, Robert Filip și soția acestuia, iar unele terenuri împreună cu afaceristul din domeniul jocurilor de noroc, Cristian Petrișor Niculescu.
Capitolul veniturilor la vedere ale consilierei Răuț-Bratiloveanu Delia nu sunt momentan prea “transparente”, declarația de avere a acestei încărcată în portalul ANI (integritate.eu) oprindu-se doar la pagina nr. 8.
5 . TOROP SORIN (PSD)
Actual și viitor consilier local la Tg-Jiu, Torop lucrează în cadrul DGASPC Gorj de unde încasează 5.000 lei lunar. Are 3 locuințe în Tg-Jiu, Scoarța și Turburea, mai multe terenuri, datorii de aproximativ 200.000 și fără sume semnificative în depozite bancare.
Controverse asupra persoanei lui Torop apar din calitatea sa de formator la “Agenția Speranțelor”, SRL-ul plătit deseori să recruteze INDEPENDENT personalul de conducere / directorii tocmai pentru Edilitara Public S.A. . Torop fusese suspendat din funcția de la DGASPC Gorj, în anul 2017, urma scandalului izbucnit la nivelul instituției din cauza minorelor instituționalizate, care au rămas însărcinate. Tot în 2017 candidase, fără succes, din partea PRM, la funcția de primar al Tg-Jiului.
6 . ȚÎRVULOIU- DUMITRAȘCU COSMIN (PNL)
De profesie inginer topograf, ȚÎRVULOIU deține 2 terenuri și 2 case în Tg-Jiu și Peștișani, împreună cu soția. Nu are bani puși deoparte prin bănci dar figurează cu o datorie către AJFP Gorj de 62.665 lei. Veniturile sale sunt de până în 40.000 lei pe an din activitatea de la societatea sa CTC AZIMUTZH.
DĂIANU ADRIAN (președintele PSD Tg-Jiu și manager general EDILITARA PUBLIC S.A.) și ILIEȘ DAN ANTONIU (CSM Tg-Jiu), ambii PSD, cel mai probabil vor renunța la scaunele de consilieri municipali dată fiind incompatibilitatea cu funcțiile ce le ocupă. Pe locurile lor, din partea PSD Gorj, va urma pe listă profesorul Nodea Eugen.
7 . NODEA EUGEN (PSD) actual și viitor consilier local, profesor de informatică nu are averi cu care să se evidențieze în mod special. Este profesor de informatică la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ Tg-Jiu din postura din care s-a remarcat și este apreciat ca unul dintre dascălii cu performanță profesională în pregătirea elevilor care au obținut medalii naționale și internaționale la diferitele olimpiade și concursuri anuale.
8 . PRUNARIU MIHAI OCTAVIAN (PNL)
Director al C.S. Pandurii Tg-Jiu și președinte al AJF Gorj, Mihai Prunariu este de profesie inginer dar s-a remarcat de-a lungul timpului cu activitatea sa în sportul gorjean, cu predominantă în fotbal. A fost o perioadă președinte al echipei de Liga 1 Pandurii Lignitul Tg-Jiu, în perioada poate cea mai dificilă a acesteia dar i-a salvat brandul și cât de cât existența. Pe plan politic, Prunariu a trecut pe la cam toate partidele locale, nefiind foarte statornic, de la PPDD, PRO România la PSD și până acum când s-a “înfrățit” cu Ion Iordache și Iulian Popescu la PNL Gorj.
Din toată activitatea sa de până acum și la vârsta sa, Mihai Prunariu pare că s-a ales cu ceea ce a și completat în declarația de avere: un apartament moștenit în 2008, o mașină Volkswagen Tiguan din 2009 și fără depozite bancare ori alte bunuri semnificative. Veniturile sale anuale cumulate sar puțin peste 100.000 lei. Conform noilor reglementări, este posibil ca entitatea sportivă ce o conduce să fie comasată în următoarea perioadă în ograda primăriei, ceea ce i-ar aduce lui Prunariu mai multe inconveniente.
9 . ROVENȚA ADRIAN (PSD)
Într-o perioadă, “comunicatorul de serviciu” al PSD Gorj, Rovența a fost și PNL-ist. Acesta a fost ales pentru un nou mandat de consilier local la Tg-Jiu. Nu se evidențiază cu vreo avere considerabilă. Conform declarației depuse odată cu înscrierea candidaturii, Adrian Rovența stă împreună cu soția și copiii într-o casă din Tg-Jiu, conduce un autoturism Mercedes C-Class second hand și are până în 10.000 euro în conturile bancare. Veniturile sale anuale și ale familiei sunt constituite din chirii ale unor spații comerciale și salariul de economist al soției sale.
POPESCU FLORENTINA ELENA (PNL) a fost aleasă și ea consilieră locală la alegerile din 9 iunie însă funcția de conducere ocupată în cadrul Primăriei Tg-Jiu o face incompatibilă și, cel mai probabil, va fi nevoită să renunțe la mandat.
10 . FERARU ALIN (PNL)
Medic cardiolog, în vârstă de 34 de ani, Feraru Alin este tânăr și în politică, cu o vechime de aproximativ 1 an. Nu are niciun fel de experiență administrativă ori politică dar a fost ales consilier pe listele PNL Tg-Jiu. Profesional s-a remarcat destul de recent prin abandonarea postului de medic din cadrul SJU Tg-Jiu în urma unui protest colectiv privind pretinsa salarizare insuficientă a cadrelor medicale și condițiilor de muncă din spitalele de stat.
Declarația sa de avere arată că Feraru locuiește într-o casă din Tg-Jiu, achiziționată în 2023, și are datorii la Banca Transilvania de peste 100.000 de euro. Scadența împrumuturilor sale bancare este greu de înțeles după modalitatea deficitară de completare a declarației de avere.
Ceva la fel de dubios este și în privința veniturilor lui Alin Feraru care a declarat că în ultimul an fiscal ar fi încasat venituri salariale de la SJU Tg-Jiu în sumă de 972.000 lei (deci aproape 200.000 euro). De altfel, acesta mai arată în aceiași declarație de avere că a realizat venituri din dividende de la o societate cu profil medical dar nu specifică și cuantumul. Deși în mai multe ieșiri publice apărea ca fiind angajat/colaborator și al altor clinici renumite din Tg-Jiu, în declarația de avere nu există mențiuni și despre veniturile de la acestea.
Fie este vorba despre o omisiune fie o greșeală flagrantă a medicului în completarea declarației sale de avere ori este greu de crezut că cineva își va da demisia pe motiv de “bani puțini” în contextul în care ar băgă în buzunar circa 1 miliard de lei vechi lunar doar de la un loc de muncă.
Tânărul Alin Feraru ar trebui să bage de seamă că odată ales statutul de politician și persoană publică conferit de funcția de consilier municipal va trebui să accepte și “tăvălela” opiniei publice, rigorile administrative dar să și suporte consecințele acțiunilor sale.
11 . VULPE DANIELA (PSD)
Actuală și viitoare consilieră locală din echipa fidelă a primarului Marcel Romanescu, este o profesoară care încasează venituri de pe urma cursurilor ce le predă la mai multe școli din municipiu. Declarația acesteia de avere este și una modestă, fără multiple imobile ori bunuri de lux. Veniturile sale se rotunjiseră la un moment dat datorită inserării acesteia prin consiliile de administrație ale diverselor unități de învățământ din subordinea Consiliului Local. Nu a avut vreo activitate politică sau administrativă notabilă până acum.
12 . CHERCIU ȘTEFAN (PNL)
Actual consilier local la Săcelu de unde încasează 6900 lei anual după ce a pierdut alegerile de primar din partea ALDE, este angajat ca inginer în cadrul CE Oltenia.
Ca avere, Cherciu “stă bine” raportat la alți colegi ai săi. Deține 3 terenuri și 4 clădiri împreună cu soția, un VW Tiguan din 2012, un Renault Scenic din 2010 și o autoutilitară Citroen din 2016.
A încasat 100.000€ din vânzarea unui spațiu comercial, are un salariu de 78.000 lei anual de la CEO și alte venituri din chirii de circa 59.000 lei anual.
13 . FIU CLAUDIU (PSD)
Actual și viitor consilier municipal din partea PSD și membru fidel al echipei edilului Romanescu. La urmat pe acesta de la PNL la PSD în urma “reformării” PNL Gorj condusă de Ion Iordache. Fiu are o avere modică, constituită predominant din moșteniri de familie . Veniturile sale sunt formate din indemnizațiile de consilier local și cea de director la firma familiei. Claudiu Fiu s-a remarcat de-a lungul timpului datorită activității sale ecologiste din cadrul asociației AJVPS Gorj dar și ca un om de echilibru în echipele politice din care a făcut parte.
14 . STĂNOIU CAZACU MITRUȚ (PNL)
Este un antreprenor local din domeniul IT, cunoscut și respectat în Tg-Jiu pentru activitatea sa. Nu are prea mare experiență politică dar cunoaște problemele locale și dificultățile mediului de afaceri. S-a alăturat echipei liberale a lui Iulian Popescu cunoscându-l pe acesta prin prisma profesiei și activităților similare. Mitruț Stănoiu locuiește împreună cu soția într-o casă cumpărată în anul 2016, în Tg-Jiu. Veniturile sale sunt constituite din activitatea sa privată și se ridică la peste 10.000 euro. De asmenea, acesta mai are și alte circa 10.000€ investite în crypto monede și un depozit bancar de circa 77.000 lei.
15 . LUIS POPA (PSD)
Mult timp considerat “șeful gunoaielor” din Gorj prin prisma funcției de director al Polaris Gorj și ulterior celei din cadrul Consiliului Județean. Recent, a fost “reformat” în “șeful câinilor” la nivelul județului și a rămas membru ADIS.
Cu toate acestea, Luis Popa, deși funcționar cu responsabilitate de conducere în cadrul CJ Gorj, pare să fie atât de liniștit financiar, profesional și politic încât și-a concentrat activitatea mai mult pe hobby-urile sale, blogging sau moderator tv la un post local de televiziune cu specific de muzică populară.
O fi bine sau nu pentru el, un semnal de alarmă se ridică în privința statutului de funcționar în slujba cetățeanului, remunerat de la bugetul județului și cel al Tg-Jiului prin prisma funcției de consilier municipal. Mulți cetățeni au observat aceste aspecte și au început “taxarea” formațiunii din care face parte dar și a persoanelor care l-au girat în funcții pe Luis Popa.
Luis Popa locuiește într-o casă din Tg-Jiu, are datorii la bănci dar încasează anual circa 5.000 euro din activitatea sa de pe youtube și alte peste 12.000€ de la CJ Gorj.
16 . DAVID EMILIAN (PSD)
De profesie inginer auto și inspector în cadrul Registrul Auto Român Gorj, David a obținut un nou mandat de consilier local, de data aceasta pe listele PSD. Și el, tot unul dintre vechii și fidelii membrii ai echipei edilului Romanescu.
Emil David nu are o avere considerabilă, locuiește împreună cu familia într-un apartament din Tg-Jiu și conduce un autoturism second hand, marca Audi. Declarația de avere a soților David este una modică iar consilierul Emil David nu s-a remarcat, până acum, cu ceva negativ legat de activitatea sa politică ori din cadrul Consiliului Local Tg-Jiu.
17 . TUDOR DRĂGHICI ADRIAN (VERZII)
Fost viceprimar al Tg-Jiului, pe probleme de cultură, Adrian Tudor are acum posibilitatea să-și recapete funcția, din postura de consilier local. Asta în contextul în care de vreo 4 ani a făcut masiv opoziție și a criticat conducerea Romanescu. Tudor Drăgici realizează venituri modice, peste 50.000 lei anual din activitatea sa didactică de la UCB Tg-Jiu dar și o indemnizație de circa alți 15.000 lei.
Deține împreună cu soția sa o casa de locuit, un apartament și două terenuri, dobândite în anii trecuți prin donație de la membrii familiei. Mai are două autoturisme de mici dimensiuni dar și credite bancare cumulate de aproximativ 140.000 lei. Conform declarației sale de avere, nu deține bunuri de lux, bijuterii, ceasuri sau opere de artă cu o valoare ridicată.
18 . IONELIA FLORENȚA PRIESCU (AUR)
Șefa AUR Gorj, destul de “proaspătă” pe scena politică a pierdut alegerile pentru primar dar a obținut în paralel voturile necesare atât ca și consilier local cât și județean. Probabil va opta să rămână în CL Tg-Jiu dar, momentan, zarurile nu sunt aruncate.
Ionelia Priescu deține împreună cu soțul său un teren în Chiajna (IF), altele 4 în Turcinești (GJ) și unul de 233mp în Tg-Jiu. Soții Priescu mai au în proprietate, în cote egale, și o casă de locuit de 250mp în Chiajna dar și două autoturisme (Logan 2020 și Suzuki 2018).
În conturile bancare, Ionelia Priescu are cumulate depozite de circa 130.000 lei și nu figurează cu datorii.
În ultimul an fiscal, doar soțul său a adus bani în casă prin prisma funcției de manager în cadrul multinaționalei Oracle din România. Cei doi au trei copii minori în întreținere și plănuiesc să-și mute locuința statornică în Gorj.
19 . LĂDARU EDUARD ION (AUR)
La fel ca și șefa sa de partid, Lădaru a candidat și a obținut în paralel voturile pentru consilier local și județean. Cel mai probabil va rămâne în continuare consilier municipal. A “fugit” din PSD și a “tunat” mereu la primarul Romanescu.
Acesta deține, în cote egale cu soția, un teren și o casă de locuit de 206 mp în Tg-Jiu, un Citroen din 2023 și o autoutilitară Fiat Ducato din 1997. Are datorii bancare de circa 10.000€. În ultimul an fiscal a încasat 22.270 lei din activitatea sa independentă de avocat, 16.400 lei indemnizație de consilier și alți 12.223 lei din postura de administrator la UM Sadu. Totodată, Eduard Lădaru se pare că a mai primit o despăgubire RCA în valoare de 45.858 lei în urma unei daune totale suferite la un autoturism Citroen a cărei epavă a vândut-o la dezmembrări cu 5900 lei.
20 . NEGREA ADANA EMANUELA (AUR)
A prins și ea loc în CL Tg-Jiu pe listele AUR. Negrea Adana este profesor, născută în anul 1989, nu a mai prea cochetat cu politica. Deține 1/2 dintr-un apartament de 75mp cumpărat în anul 2017 și trei autoturisme second-hand. Două Ford Fiesta (2003 și 2007) și un VW Polo din 2010. Nu are bani în conturi dar un figurează cu 170.000 lei datorie scadentă în 2043 către creditorul Negrea Daniel (soțul său). Probabil și în acest caz este vorba de o completare eronată a declarației de avere.
Ca și venituri, Negrea Adana a încasat doar o indemnizație de la AJPIS Gorj de 27.300 lei tot anul fiscal anterior.
Va urma…