FOTO | Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în Târgu Jiu. Vezi unde!

Un bust al celui mai mare poet român ar putea fi amplasat în zona pietonală a Municipiului Târgu Jiu!
Viorel David, directorul societății ARTEGO, și-a manifestat intenția de a dona municipalității un bust al poetului Mihai Eminescu. Condiția este ca bustul să fie amplasat în zona centrală a orașului.
Această operă de artă a fost realizată de regretatul Paul Popescu, unul dintre cei mai apreciați sculptori, la nivel international.
Pe lângă autorizările necesare oricăror lucrări de construcţii, pentru amplasarea unui monument de for public este obligatorie și obținerea avizului privind concepţia artistică a operei, emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Primăria Municipiului Târgu Jiu a eliberat, deja, certificatul de urbanism și a întocmit documentația necesară avizării.
Documentele au fost trimise, în cursul acestei luni, către Comisia Națională a Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii.
Consider că, în prezent, sunt îndeplinite toate condițiile pentru obținerea unui aviz favorabil din partea Comisiei:
– Lucrarea, așa cum se poate observa și în fotografii, este una cu o însemnată valoare artistică;
– Autorul este unul al cărui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare;
– Dosarul a fost întocmit cu foarte mare profesionalism și a beneficiat și de suportul unei societăți de proiectare din municipiul Târgu Jiu;
– Doi dintre membrii Comisiei de avizare, respectiv domnul Pavel Șușară și domnul Vlad Ciobanu, primul având chiar calitatea de președinte al Comisiei, mi-au fost prezentați de către domnul director Strâmbulescu ca fiind două persoane foarte apropiate Municipiului Târgu Jiu, aceștia fiind prezenți la aproape toate activitățile Centrului Constantin Brâncuși.
Ca un scurt istoric, bustul poetului Mihai Eminescu, care ar putea fi amplasat în centrul municipiului Târgu Jiu, îi aparține sculptorului gorjean Paul Popescu. A fost realizat în anul 2016 la solicitarea conducerii Primăriei Târgu Jiu, însă motive de neînțeles, cum ar fi invocarea unor probleme financiare, au făcut ca municipalitatea să nu mai finalizeze achiziția. Drept urmare, domnul director Viorel David a cumpărat acest bust, la o sumă deloc modică, oferindu-i astfel un însemnat sprijin artistului și oferind totodată municipiului Târgu Jiu șansa de a beneficia de acest bust cu titlu gratuit. Societatea ARTEGO a încercat amplasarea bustului în zona centrală a orașului, însă, ca și în alte rânduri, Paul Popescu a fost victima unor orgolii personale, care au culminat cu imposibilitatea obținerii avizului de amplasare.
Astfel de nedreptăți ar putea fi reparate măcar acum, când Paul Popescu nu mai este, dar, din fericire, ne-au rămas aici, la Târgu Jiu, multe dintre operele lui.”, a transmis viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Coica.