Radarele din zona Turceni, disperarea șoferilor! Măsluiala, vânătoarea și justiția…


Porțiunea gorjenească a DN 66, parte a Drumului European E79, cuprinsă între localitățile Plopșoru și Filiași, arondată Poliției orașului Turceni a devenit de ceva timp spaima șoferilor. Sute, chiar mii, de șoferi au fost sancționați contravențional în ultimi 2-3 ani. Unora li s-au suspendat permisele de conducere pentru depășirea limitelor de viteză în zonele Plopșoru, Sărdănești, Brănești, Capu Dealului ș.a.m.d. . Un număr foarte mare dintre ei au contestat la instanțele din Gorj, fără succes, procesele verbale prin care au fost “taxați” de polițiști.

Foto exemplificativ: E79 / DN 66, Plopșoru – Brănești. Sursa: GoogleMaps

Drumul cu porțiuni lungi și drepte, European, cu viteză de 100km/h, ce se întrerupe brusc de grămada zecilor de tot felul de limitări succesive ale vitezei stabilite nu doar că păcălește șoferii mai neatenți ci au și dat posibilitatea polițiștilor de ai “vâna” pe cei aceștia. Probabil speculând neatenția lor la vitezometru și la numeroasele semne de circulație ce indică brusc restricții de viteză.

Ba mai mult, recent, chiar un șef de poliție a reușit să demonstreze în instanță că polițiștii din zona Turceni “măsluiau” aparatul radar pentru a sancționa șoferii. Polițistul Nicu Tănase este unul dintre puținele cazuri fericite care a reușit să demonstreze acest lucru, în mod definitiv, în instanța de judecată.

Foto: Soluțiile Judecătoriei Tg-Jiu și Tribunalul Gorj în cazul Tănase.

În rest, alte sute de șoferi care nu au avut nici informațiile necesare și nici posibilitatea de a se apăra suficient de bine în instanțele de judecată nu au avut beneficiul unui proces “ca la carte” în care să li se demonstreze, în afara oricărui dubiu, nevinovăția sau vinovăția.

Mai nou, instanțele, și așa foarte aglomerate cu mii de dosare anual, judecă volumul foarte mare de plângeri contravenționale după așa-zise “modele”. Și, uite așa stau pe dreapta foarte mulți șoferi care, nici în ziua de astăzi, nu sunt lămuriți dacă chiar au greșit sau nu.

Foto: exemplificativ, cascadă restricții viteză E79 / DN 66, Filiași – Brănești. Sursa: GoogleMaps.

De reamintit faptul că, pe tronsonul de drum la care facem referire, spre exemplu, se vine din spre Filiași de pe o porțiune cu viteza legală de 100 km/h după care începe porțiunea gorjenească cu o cascadă de limitări fie de 70 fie de 50 fie de câți kilometri la oră or mai fi. Bineînțeles, tot aici, începe și “vânătoarea” cu aparatele radar montate pe autospecialele de poliției sau, mai nou, cu pistoalele radar. Sector de drum pe care operează des, concomitent, polițiștii de la Turceni și de la Poliția Rutieră a Județului Gorj iar în afara acestor zone, până la Rovinari, cei de la secțiile de poliție rurale.

Nici nu mai contează că, agenții “împușcă” pentru câteva secunde sau fracțiuni de secundă șoferii cu acele pistoale radar, din față, din spate, din lateral, din bordul mașini  sau de pe unde apucă că, instanțele de judecată par a da crezare, aproape oarbă, celor scrise de polițiști în procesele verbale. Și uite așa, șoferii rămân bun de plată și cu dreptul de a conduce suspendat.

Foto: Nicu-Cristian Tănase / sediul IPJ Gorj

CAZUL NICU TĂNASE, ȘEFUL POLIȚIEI ROVINARI

Cazul comisarului șef de poliție Nicu Cristian Tănase, șef al Poliției Rurale Rovinari, a făcut anul acesta înconjurul mass-mediei din România și a evidențiat neregulile și aspecte nu tocmai la locul lor din interiorul Poliției. Într-un final, polițistul a reușit să beneficieze la Judecătoria Tg-Jiu și Tribunalul Gorj de o atenție sporită a magistraților asupra procesului său iar, în final, omul a demonstrat cum colegii săi polițiști au reușit să “măsluiască” aparatul radar și să-l sancționeze pe nedrept.

Polițistului șef de la Rovinari, Nicu Tănase, i s-a suspendat dreptul de a conduce în luna martie a acestui an, în apropiere de Turceni, pe motiv că ar fi circulat cu 120 km/h într-o zonă cu restricție a vitezei de circulație. Bineînțeles, pe lângă cele trei luni de suspendare a dreptului de a conduce, cei care l-au vânat i-au aplicat și 1600 lei amendă. Ulterior, Tănase a contestat în instanță procesul verbal, a sesizat și IGPR-ul în legătură cu abuzurile polițiștilor și măsluirea aparatului video radar dar a formulat și o plângere penală care vizează aspectele semnalate.  Tănase a câștigat definitiv procesul și a reușit să anuleze procesul verbal emis abuziv.

Ofițerul de poliție a reușit să sublinieze faptul că echipajul de poliție din Turceni, de mai mult timp, folosea în mod defectuos radarul în scopul de a sancționa șoferii, prin oprirea si pornirea repetată a acestuia dar și folosirea instalației de climatizare a autospecialei de poliție care influența acuratețea vitezei mașinilor filmate. În contextul dat, cazul Tănase este doar unul confirmat și care a reușit să “răsufle” în presă. Altfel, Dumnezeu cu mila câte astfel de cazuri or mai fi și mai câți șoferi stau aiurea pe dreapta sau plătesc amenzi, că așa vrea un “nenea polițistul”.

Foto: Poliția Oraș Turceni / Palatul Justiției Tg-Jiu

“CAMPIONII” AMENZILOR ȘI PERMISELOR SUSPENDATE. ȘI, JUSTIȚIA DIN GORJ…

Doamne ferește, NU spune nimeni că legea nu trebuie respectată, că nu trebuie prevenite evenimentele rutiere prin sancționarea șoferilor teribiliști dar asta nu poate fi o mască “model” pentru abuzuri ale unor polițiști sau un motiv pentru magistrați a trata superficial dosarele șoferilor contestatari.

La nivelul țării, polițiștii din Turceni au fost catalogați drept campionii amenzilor și permiselor suspendate față de multe alte zone ale României. Acest fapt trebuia să ridice un mare semn de întrebare, de mult timp, autorităților competente și să ia măsuri în consecință.

Este incredibil a considera că sute de șoferi sunt teribiliști și trebuie sancționați indiferent de împrejurări. Până la urmă, statul, prin polițiști, magistrați sau funcționari, se află și trebuie să lucreze în slujba cetățeanului nu doar în slujba sau cu rolul persecuției acestuia. Altfel, mereu oamenii vor avea o încredere scăzută în actul de justiție, în instituțiile statului, în uniforma polițistului.

Întrebarea care se pune, ceilalți șoferi catalogați contravenienți și sancționați, de an de zile de către polițiștii din Turceni, or fi beneficiat, beneficiază ori ba de aceeași atenție profundă a instanțelor de judecată ca în cazul polițistului Tănase, cel care a avut informații mai multe și a știut cum să se apere.

Lor, statul de drept, prin intermediul judecătorilor, le face vreodată dreptatea cuvenită? Cuvântul și probele unor agenți de poliției rămân supreme, sfinte și peste orice dubiu în fața magistraților… .