Firmele familiei baronetului Iordache, profituri uriașe… din bani publici! Împreună cu firma de PEPENI au supt la greu din banii Gorjului…


Privații români, în special cei din județul Gorj, rămân uimiți când văd cifrele de ordinul zecilor de miliarde lei vechi derulate de firmele familiei senatorului Ion Iordache, președintele PNL Gorj, doar într-un singur an fiscal. Bineînțeles, aceste sume colosale nu ar fi posibile, nici pentru un “baronet” ca Iordache, fără tromparea directă în bugetele UAT-urilor ori ale a societăților publice. Este vorba despre cifre de afaceri și profituri nete din afaceri cu mulți bani publici. De altfel, nu mai sunt o noutate declarațiile de avere ale senatorului Ion Iordache în care își etalează milioanele de metrii pătrați de terenuri, veniturile de miliarde din diverse contracte ori miliardele de lei vechi adunate prin conturile bancare de care, probabil, baronet -ul de Gorj nici nu mai are habar.

Foto: sediul Ydail Construct

Spre exemplu, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, doar în anul fiscal trecut (2023), firma de bază a familiei senatorului Iordache, YDAIL CONSTRUCT SRL, a derulat afaceri de 82.352.330 ron (peste 820 de miliarde lei vechi) cu un profit net de 7.069.214 ron (peste 70 de miliarde lei vechi), cu 246 de angajați în domeniul construcțiilor de drumuri. Ydail-ul cedat de Iordache fiului său, Dragoș, de câțiva ani buni, înregistrează aceste sume în contabilitate datorită existenței, cu predominanță, a Consiliului Județean Gorj și a câtorva UAT-uri locale, tot din Gorj, în special Orașul Turceni. Și asta se întâmpla după ce Întreprinderea de Drumuri și Poduri a județului Gorj (IDP) a fost băgată în faliment și ulterior demolată complet, la propriu, iar Primăria Orașului Turceni condusă însăși de Iordache și mai apoi de apropiații acestuia. Acum, mai nou, apropiați nu doar ca foști angajați ai YDAIL ci și apropiați pe linie de partid.

Foto: cifra de afaceri si profituri anul 2023 Ydail Construct și Greenadel Prod Srl. (Sursa: Ministerul de Finanțe)

GREENADEL PROD… creștere financiară fabuloasă. Despăgubirii de milioane DSVSA Gorj…

O altă societate comercială a familiei Iordache, al cărui administrator a fost și în acest caz senatorul PNL Ion Iordache, este Greenadel Prod Srl. Mult mai prosperă, în anul trecut fiscal, chiar și decât YDAIL-ul, o arată datele publicate de Ministerul de Finanțe. Această societate are ca obiect de activitate principal Cultivarea legumelor si a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor, cu o medie de 42 de angajați.

La o cifră de afaceri de 23.643.032 ron (230 miliarde lei vechi), firma “de pepeni” a soției lui Iordache a înregistrat un profit net declarat de  7.406.140 ron (74 miliarde lei vechi). Deci cu o cifră de afaceri mult mai mică decât a YDAIL, 42 de angajați în loc de 256, dar cu un profit mai mare decât firma de construcții.

Greenadel Prod Srl, cu sediul social în com. Borăscu (ca să vezi) figurează în sistemul electronic de achiziții publice (e-licitatie.ro) cu sute de achiziții, de-a lungul ultimilor ani, având clienți “de casă” câteva UAT-uri locale din Gorj ori societățile sau instituțiile deconcentrate ale acestora. Bineînțeles, aceasta este trompată și ea, ca și YDAIL-ul, în banii primăriei Turceni sau ai Serviciului Public Turceni.

La sfârșitul anului 2022, Greenadel Prod Srl a avut câștig de cauză în instanță și a obținut despăgubirile cerute pentru uciderea de porci mistreți din proprietate ca urmare a pestei porcine.

Foto: Constantin Gorcea (stânga); Ion Iordache (dreapta)

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Animalelor şi Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Animalelor Gorj au fost obligate la plata în solidar către firma condusă la acel moment însăși de Ion Iordache a sumei de 7.839.237,36 lei . DSVSA Gorj, cu o nouă conducere, încă din timpul procesului în primă instanță, în persoana lui Constantin Gorcea se execută ulterior și achită despăgubirea către firma familiei Iordache.

Foto: Soluții pe scurt Tribunalul Gorj (stg) și C.A. Craiova (dreapta) Sursa: portal instante.

Sorin Ștefănescu cel care a refuzat să achite despăgubirile de bună voie, pe motiv că legislația în vigoare nu prevedea acordarea acestora în cazul porcilor mistreți, a fost înlocuit din funcția de director al DSVSA Gorj cu Constantin Robert Gorcea (foto sus). 

Firma cu televiziunea pe pierdere… dar “n-are legătură” cu senatorul Nea Ion

Anul trecut, “consiliul de familie” al senatorului PNL de Gorj hotărăște să-și achiziționeze și o entitate media locală, cel mai probabil în considerarea alegerilor locale și parlamentare din 2024, unde Ion Iordache a fost candidatul fără succes la șefia Consiliului Județean și urmând a fi principalul candidat pentru un nou mandat de parlamentar. Astfel, fiul lui Ion Iordache devine administratorul SC PROEUROPATV SRL, înființată în jumătatea anului 2023, care preia licența postului de televiziune local Gorj Tv -aflat într-un mare impas financiar la acea dată. Pentru anul 2023, datele Ministerului de Finanțe arată o cifră de afaceri de 64.000 RON și o pierdere de peste 150.000 RON.

În repetate rânduri, “baronetul” Ion Iordache a afirmat că el nu are nicio legătură cu această firmă respectiv cu acest post tv iar reprezentanții editoriali ai postului se zbăteau prin ședințele CNA că nu există ingerințe PNL Gorj sau din partea lui Iordache în politica editorială a postului GorjTv. Asta în contextul în care, în timpul campaniei electorale locale din iunie 2024, postul practic a “tocat” social democrații gorjeni – cu predominanță pe primarul Marcel Romanescu dat afară din PNL Gorj și mutat forțat la PSD, iar propaganda pro Iordache ori Iulian Popescu se vedea de la o poștă. Sesizările social democraților la Consiliul Național al Audiovizualului împotriva televiziunii curgeau săptămânal iar CNA sancționa GorjTv pentru abateri în timp ce directorul postului nu știa pe unde să mai scoată cămașa și să convingă membrii consiliului că Iordache nu are nicio legătură.

În schimb, ce să vezi…

Sediul social al SC PROEUROPATV Srl, administrată de fiul Dragoș Iordache, este la aceeași adresă și în aceeași casă din strada Tudor Vladimirescu Nr. 95 (Tg-Jiu) cu Cabinetul de Parlamentar al Senatorului Ion Iordache dar și sediul de facto al PNL Gorj. Lucruri evidente, de notorietate, demonstrate cu acte oficiale.

IORDACHE A PIERDUT ALEGERILE…

Cu toate acestea, împreună cu toți consilierii și/sau strategii “celebrii” plătiți de senator cu bani grei, inclusiv câțiva pitt bully jurnalistici locali, Ion Iordache a pierdut aproape dramatic alegerile pentru fotoliul de președinte al CJ Gorj. La fel și candidatul său, Iulian Popescu, la funcția de primar al municipiului Tg-Jiului sau cel pentru Primăria Motru. Probabil, strategiile agresive de campanie au fost gândite, pe bani mulți, dar eronat. “Maimuțărelile” tiktociste și sloganurile pompoase nu au fost de mare ajutor să convingă populația să-l voteze pe “Nea Ion” președinte la CJ și nici pe Iulian Popescu “să deschidă Târgu Jiul”.

PUTERE ȘI INFLUENȚĂ. FĂCUT ZOB DE TELEVIZIUNILE NAȚIONALE…

Statutul de senator, de președinte al PNL Gorj, guvernarea PSD-PNL, puterea financiară imensă, notorietatea creată cu alte miliarde de lei vechi în mediul on-line, poze și self-iuri prin birouri de și cu miniștrii i-au adus lui Ion Iordache oarece forță la nivelul județului. Spre exemplu, Prefectura, Finanțele, Antifrauda, DSV-ul, OPC-ul și alte câteva astfel de instituții de forță și/sau control au fost alocate politic, în Gorj, către PNL-ul condus de Ion Iordache.

Cu toate acestea, putem spune că, până în momentul de față, Ion Iordache a rămas, încă, la stadiul de “baronet”, ne putând atinge apogeul adevăraților baroni locali ai României care și-au atins apogeul în pușcărie. Doamne ferește, a nu se înțelege că i-am dorii aceiași soartă lui Ion Iordache sau altcuiva. De altfel, lui Iordache, gORCII din “subordine” nu au reușit nici să-i “îngenuncheze” pe anumiți potențiali rivali (cum probabil îi vede(a) el).

Antena 3 CNN, B1Tv sau ProTv “au dedicat” mai multe emisiuni, unele de anchetă (România, te iubesc!) senatorului Iordache, istoricului său politic și financiar, chiar botezându-l cu apelative ca Senatorul Două Județe sau Baronul Sugativă

Un lucru este cert, rezolvat, pentru senatorul Iordache, a reușit, să-și încaseze banii de la DSVSA Gorj și ANSVSA pentru mistreții uciși forțat. Dacă prin 2015 unora dintre foștii săi subalterni de la YDAIL, împreună cu unii primari li se pusese cătușele pe mâini pe motiv de contracte pe șpagă, acum alții trag de dosare penală prin instanță pentru fraude în contractele de lucrări.

Foto: “Baroni” locali din România, apogeul la penitenciar.