Lista PSD Târgu-Jiu! Bubele, scheleții, banii și datoriile… (Ep. 1).

Oficial, social democrații din Târgu Jiu și-au înregistrat, joi, 25 aprilie, candidaturile. Listele “roșii” la municipiu au rămas bătute în cuie pentru alegerile locale din Tg-Jiu, de pe 9 iunie.

Cap de listă la consilierii municipali este primarul ROMANESCU MARCEL-LAURENTIU a cărui poziție, în situația în care va fi ales edil, va reveni lui ZAHARIA ALEXANDRU.

Foto: Marcel Romanescu (stânga), Alexandru Zaharia (dreapta)

Pe edilul Romanescu îl vom omite din acest episod deoarece putem spune că ocupă doar formal locul 1. Oricum, pe Romanescu și ceilalți doritori ai fotoliului de primar al Târgu Jiului îi vom trata, la pachet, odată cu definitivarea oficială a tuturor candidaților pentru funcția edil.

1 . Practic, lista PSD începe cu actualul pensionar Alexandru Zaharia care are ștate vechi în municipalitatea Târgu Jiului și a PSD-ului, fiind, pe rând, încă din anii ‘90 director adjunct al fostei RAIL Tg-Jiu (Regia Autonomă de Interes Local, director al DSC Tg-Jiu (Direcția de Salubritate Comunală), ulterior transformate în EDILITARA PUBLIC S.A. (societatea finanțată și prin care municipalitatea administrează și realizează serviciile edilitare de interes public ale orașului). Tăcut și mereu echilibrat, este omul ce deține cele mai multe “secrete” ale activității, combinațiilor și banilor publici  ai primăriei post-decembriste din Tg-Jiu. Poate chiar mai multe și decât Grigore Jianu… .

Profund și devotat prieten al lui Florin Cârciumaru, Zaharia și-a menținut mereu funcția indiferent de coloratura primarilor, de la Petrică Nanu (liberal ‘96 – 2000) la Florin Cârciumaru (PSD) și până la o bună parte a mandatului lui Marcel Romanescu (PNL / PSD). Chiar și după pensionare, social democrații nu l-au abandonat ci i-au oferit susținere și propulsare în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia sau în Consiliul de Administrație al ApaRegio. Pe lângă câteva sute de milioane de lei vechi în conturi, o casă și o mașină de teren, Zaharia nu pare să se remarce cu vreo avere impresionantă, la vedere, conform ultimelor declarații de avere și interese. În perioadele de “glorie” de la vârful principalei societăți a primăriei, Zaharia fusese alintat de apropiații roșii “Zake”, cunoscut pentru sprijinul permanent acordat firmelor apropiate partidului sau primarilor aflați în perioadele respective la putere.

Foto: Bogdan Bejinaru, în biroul de viceprimar al Tg-Jiului.

2 . BEJINARU BOGDAN, actualmente poziția nr. 3 pe lista PSD Tg-Jiu la locale, urmând să ocupe locul al doilea dacă Marcel Romanescu va continua ca primar. Actual viceprimar al municipiului, Bejinaru a fost, politic, mereu lângă primarul Romanescu, de peste 10 ani, încă de pe vremea când se războiau contra PSD din partea liberalilor. Consultând declarația acestuia de avere, Bejinaru are mai multe datorii decât bani în conturile bancare, figurând cu vreo 200.000 lei datorii, depozite bancare de circa 23.000 lei, un apartament cumpărat în 2003, un autoturism Audi și 3 capete tractor (camioane) vechi de aproape 20 de ani. Bejinaru a renunțat la partea privată de activitate, în transpoarte rutiere de mărfuri, și s-a mulțumit cu veniturile aduse prin prisma funcției de vice al lui Romanescu.

Deși în spațiul public s-au vehiculat numeroase controverse asupra activității acestuia, fiind acuzat de către tot felul de “influenceri locali video-chatiști dar și “luat în pix” de mass-media că ar fi comisionat contracte de lucrări din banii municipiului, Bejinaru nu pare a avea scheleți dovediți în dulapul din biroul de la primărie. Nu au apărut informații precum că ar fi cercetat sau urmărit penal în legătură cu activitatea sa publică. Practic, în prezent, viceprimarul Bogdan Bejinaru, este curat din punct de vedere al cazierului și nu ar avea vreo tinichea penală de coadă.

Foto: Torop Sorin, consilier local Tg-Jiu

3 . TOROP SORIN ocupă poziția a patra pe lista electorală a consilierilor PSD. Acesta lucrează în cadrul DGASPC Gorj, pe un salariu de circa 5.000 lei lunar. Declarația de avere indică trei locuințe în Tg-Jiu, Scoarța și Turburea, mai multe terenuri, datorii de aproximativ 200.000 și fără sume semnificative puse deoparte. Controverse asupra persoanei lui Torop apar din calitatea sa de formator la “Agenția Speranțelor”, SRL-ul plătit deseori să recruteze INDEPENDENT personalul de conducere / directorii tocmai pentru Edilitara Public S.A. . Torop fusese suspendat din funcția de la DGASPC Gorj, în anul 2017, urma scandalului izbucnit la nivelul instituției din cauza minorelor instituționalizate, care au rămas însărcinate. În același an, candidase, fără succes, din partea PRM la funcția de primar al Tg-Jiului.

Foto: Adrian Dăianu, în biroul de la Hidroelectrica. președinte PSD Tg-Jiu și director general Edilitara Public S.A. Tg-Jiu.

4 . DĂIANU ADRIAN, locul 5 de pe lista oficială, este actualul director general al Edilitara Public S.A. și președinte al organizației municipale a PSD Tg-Jiu. Cu o avere modică, Dăianu a activat în trecut ca salariat al Hidroelectrica dar și în privat. Dăianu este și el unul dintre “câinii credincioși” ai primarului Romanescu, cel care la luat de mână și cocoțat cu încredere la conducerea Edilitarei. De altfel, soția lui Adrian Dăianu a fost angajată și lucrează tot în cadrul Primăriei conduse de Marcel Romanescu.  La o primă vedere, Dăianu m pare a fi “copil cuminte”, fără probleme penale, până în prezent.

Foto: Ilieș Dan Antoniu – secția handbal a CSM Tg-Jiu

5 . ILIES DAN ANTONIU, locul 6 pe listă, este și el unul dintre “locotenenții trup și suflet” ai primarului Romanescu. Handbalist de performanță la nivel național, Ilieș a fost propulsat șef de serviciu în cadrul clubului sportiv al municipalității – CSM Tg-Jiu -, expert sportiv. Față de alții de pe lista de consilieri, lui Dan Ilieș, dimpotrivă, chiar nu i se pot reproșa bube în cap în privința averii ori influenței, că ar fi umblat cu “necuratu’ “ pe undeva. Ilieș și-a văzut mereu de treabă și familie. El este unul dintre cei iubiți de către cetățeni, care a ridicat clubul sportiv municipal și care a adus medalii acasă prin prisma calității sale de antrenor.

Foto: Eugen Nodea – profesor de informatică la CNTV Tg-Jiu

6 . NODEA EUGEN, tot om fidel primarului Romanescu, este și în prezent consilier local. Nu excelează la categoria averi ci doar prin prisma de profesor de informatică la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“. Într-adevăr, lui Nodea nu i se pot reproșa mari derapaje din privința trecutului de consilier local, pe lângă “îndatoririle” cerute de partid sau ale “echipei câștigătoare. Ca profesor, Eugen Nodea s-a remarcat constant ca unul dintre cei care a făcut performanță profesională prin pregătirea elevilor care au obținut medalii naționale și internaționale la olimpiade și concursuri.

Foto: Rovența Adrian (PSD)

7 . ROVENȚA ADRIAN, și el pe lista de consilieri, este cunoscut în mediul local ca și “comunicatorul de serviciu” al PSD Gorj. Fost PNL-ist, “fentat” politic de către Dan Vîlceanu și cu pata mereu pusă pe acesta, Adrian Rovența a devenit “câinele devotat și fanatic” al liderilor PSD Gorj. Trăiește din chirii obținute de pe urma imobilelor familiei sale, fără a se putea lăuda cu vreo avere de luat în considerare. Rovența este unul dintre social democrații care, în trecut, critica vehement și non-stop la adresa primarului Romanescu cât timp acesta se afla în barca liberală și “distrugea PSD-ul” în municipiu. A schimbat macazul odată cu înscrierea edilului și echipei sale la PSD. Ne având vreo activitate politică, administrativă sau privată răsunătoare, Rovența nici nu poate fi bănuit de “interese obscure”, fiind de mulți politicieni locali considerat ca “apa sfințită”, nu ar face nici bine dar nici rău.

Foto: Vulpe Daniela, consilier local / profesor

8 . VULPE DANIELA, consilieră locală din echipa primarului Marcel Romanescu, este o  profesoară care încasează venituri de pe urma cursurilor ce le predă la mai multe școli din municipiu. Declarația acesteia de avere este și ea modestă, fără multiple imobile ori bunuri de lux. Veniturile sale s-au mai rotunjit pe timpul mandatului lui Romanescu datorită inserării acesteia prin consiliile de administrație ale diverselor unități de învățământ din subordinea Consiliului Local.

Foto: Claudiu Fiu, consilier local Tg-Jiu

9 . FIU CLAUDIU, un alt actual consilier municipal, se află și el pe lista PSD pentru continuarea activității la CL. Fiu s-a “înroșit” și el odată cu translatarea echipei lui Romanescu de la PNL la PSD după ce au fost “goniți în masă” de către Ion Iordache. Claudiu Fiu posedă o avere modică, mai mult din moșteniri, veniturile sale fiind constituite din indemnizațiile de consilier local și cea de director la societatea familiei sale. Nu s-a “remarcat”, concret, în mod negativ prin vreo sifonare de bani publici. Dimpotrivă, mai mulți cetățeni ai orașului apreciindu-l pentru activitatea ecologistă din cadrul asociației “vânătorul și pescarul”.Și el este unul dintre “apropiații de suflet” ai primarului Romanescu, neputând ieși din cuvântul “tătucului”, nici chiar în consiliul local.

Foto: Luis Popa, consilier local si director in cadrul CJ Gorj

10 . LUIS POPA, cunoscut ca “șeful gunoaielor” din Gorj, se află pe loc potențial eligibil pentru un nou mandat de consilier local. Istoricul politic și administrativ al lui Popa a fost mereu strâns legat de apartenența sa la PSD dar și legătura de nepotism cu Lelius Stănușoiu, unchiul său și unul dintre cei mai potentați afaceriști locali. Popa “nu are avere dar își trăiește viața la plăcere” ocupând încă “de mic” postul de director la Gorj al firmei de salubritate Polaris iar ulterior fixat la stat, în fotoliul de director al serviciului de deșeuri din cadrul Consiliului Județean Gorj – post pe care-l ocupă și în prezent. La un moment dat, Luis Popa cocheta și cu o Lojă Masonică din Gorj. 

Foto: David Emilian (dreapta) si Marcel Romanescu (stânga), poză electorală PNL

11 . DAVID EMILIAN, consilier local, tot pe loc potențial eligibil pentru un nou mandat, este și el unul dintre “fanaticii” din grupul “câinilor devotați” primarului Romanescu. Fiind inginer auto de profesie, David lucrează în prezent la Registrul Auto Român Gorj, condus de social democratul Șerban Predescu. Veniturile familiei lui Emil David se înciocălează și ele cu contribuția soției sale angajate pe mandatul lui Romanescu în cadrul Direcției de Taxe și Impozite Locale din subordinea Primăriei. Cu toate acestea, declarația de avere a soților David este una modică iar consilierul Emil David nu a ieșit în evidență, până acum, concret, cu ceva negativ.

Foto: Slivilescu Ion (dreapta)

12 . SLIVILESCU ION, actual consilier local, se află și el pe poziție limitrofă pentru un nou mandat. Mereu “băiat gigea” în poze  apropiate primarului Romanescu, declarația de avere a lui Slivilescu indică datorii bancare de circa 150.000 lei și venituri din indemnizația de consilier și salariu de economist la firma Armeanca Prest Com din Tg-Jiu, acolo unde este coleg cu soția sa. Trăiește într-un apartament și circulă cu un Citroen din 2013.

Foto: Stoichițoiu Gabriela, consilier local Tg-Jiu

13 . STOICHITOIU GABRIELA, tot actual consilier local și ea, tot “urmăritoare” a echipei lui Romanescu. “Pictată” de o parte a presei locale ca “vânzătoarea de produse Oriflame” din Consiliul Local Tg-Jiu, Stoichițoiu a adunat în declarația de avere mai multe imobile împreună cu soțul său, inginer la CE Oltenia și membru în Consiliul de Administrație al Minprest Serv. În actualul mandat de consilier local, Stoichițoiu nu s-a evidențiat cu ceva special, vreun proiect deosebit sau benefic urbei, putând spune că a trecut prin consiliu ca “gâsca prin apă”.

Despre restul doritorilor unui loc frumușel pentru alți patru ani în Consiliul Local al Municipiului Tg-Jiu, în episoadele viitoare! Săptămâna ce urmează, se anunță și depunerea candidaturilor liberalilor lui Ion Iordache și Iulian Popescu.