Luis Popa, campionul combinațiilor pe bani publici la Gorj? Fantomă 7 ani, 3 miliarde brusc…


În Gorj, politica și afacerile pe bani publici merg mână în mână, iar un exemplu elocvent este Luis Popa, consilier local la Târgu Jiu și membru marcant în Biroul Politic Județean al PSD Gorj, ex-șef al Serviciului de gunoaie pe județul Gorj și actual șef al Protecției Animalelor la Consiliul Județean Gorj, care prestează simultan și ca realizator de emisiuni la o televiziune locală, creator de conținut pe Youtube și Facebook și, de ce nu, filantrop… .

Deși oficial se prezintă drept un om de presă și un creator de conținut on-line pasionat de călătorii, în realitate, Popa pare să fie un veritabil maestru al cumulului de funcții și al contractelor din bani publici.

Foto: extras listafirme.ro / SC Revista Cult-Ura SRL (asociat unic si administrator Luis Popa) Activitate zero timp de 7 ani)

Revista care nu exista, dar face bani frumoși din evenimente cu lăutari, mici și bere…

Societatea comercială Revista Cult-ura SRL, administrată de Luis Popa, a fost o entitate fantomă între 2017 și 2023 – fără angajați și cu pierderi constante. Însă, odată cu luna august 2024, „minunea” s-a produs: compania a primit brusc contracte directe de aproape 3 miliarde lei vechi fără TVA pentru organizarea zilelor unor comune din Gorj.

Printre primăriile „generoase” se numără:

Comuna Logrești – 50.000 lei

Comuna Bolboși – 50.000 lei

Comuna Albeni – 90.000 lei

Comuna Fărcășești – 65.000 lei

Comuna Bălești – 43.000 lei

Atenție, prețurile de mai sus sunt FĂRĂ TVA 19%!

Foto: Achiziții perioada 01-30 august 2024 de la SC Cult-ura SRL. Sursa: e-licitatie.ro

Surpriza vine din asemănarea izbitoare dintre afișele evenimentelor organizate de firma lui Popa și cele realizate în anii anteriori de firme apropiate unor oameni politici dacă este să cităm lovitura.ro (link articol publicația Lovitura de Presă: https://shorturl.at/gjKcZ )

Practic, se pare că un business existent doar pe hârtie a reușit subit să „fure” piața evenimentelor publice din Gorj, în an electoral.

Facsimil: extras din declarația de avere si de interese a consilierului Luis Popa publicată pe site-ul primăriei Tg-Jiu

Din câte castroane mănâncă Luis Popa?

În timp ce prestează prin privat, Popa încasează, ca venituri anuale declarate, sume frumoase din bani publici, după cum reiese din declarația sa de avere:

90.000 lei ca șef al Protecției Animalelor la CJ Gorj (după o carieră anterioară la Polaris Gorj)

15.000 lei de la ADIS Gorj

15.000 lei de la Consiliul Local Târgu Jiu

5.188 euro (25.000 lei) din YouTube, unde postează clipuri de călătorie sub brandul „Hoinar prin România”

În plus, Popa administrează sub cupola Asociație “Centrul de Sprijin pentru Români” și site-ul total24.ro, o platformă ce pare mai degrabă un instrument de promovare pentru partenerii săi politici și comerciali. În jargou jurnalistic, mai “vechii” presei ar spune: “un site de pupat funduri”. Curios cine o fi beneficiarul real al sumelor încasate pe aceasta asociație care presupunem că sprijină oamenii necăjiți și ii vedem pe canalul “Hoinar prin Romania” activitatea, dar pentru acestea vom scrie cu altă ocazie

Și dacă toate acestea nu erau suficiente, mai face și emisiuni la un post local de televiziune – fără a declara vreun venit din această activitate. Practic, din lipsă de contract de muncă sau în baza vreunei colaborări pe hârtie roz, se pare că de acolo Popa rămâne doar cu imaginea de pe sticla televizorului

Este vorba despre entitatea media din Gorj despre care publicația lovitura.ro menționa că, în realitate, ar fi prestat organizarea Zilelor comunelor pentru care firma lui Luis Popa a încasat in august anul trecut peste 290.000 lei fără tva.

Protectorul animalelor din Gorj, pe bani publici…

Ziua de 12 august 2024 a fost una neagră pentru iubitorii de animale din România. 60 de câini fără stăpân, aflați în adăpostul public Tg-Jiu, au fost masacrați, declanșând un val de revoltă în rândul opiniei publice. În timp ce câinii erau, vara trecută, masacrați la Târgu Jiu, șeful Protecției Animalelor posta pe facebook poze cu ciorbe și cârnați, probabil în timp ce-și “trăgea cadre” pentru blogul personal. Acest gest a fost interpretat de mulți drept o lipsă de empatie și de implicare prifesională față de situația dramatică din județul pe care îl reprezintă.

Cine verifică această „rețetă de succes”?

Cazul Luis Popa ridică întrebări serioase despre modul în care banii publici sunt direcționați către firme apropiate oamenilor politici. Faptul că o companie inactivă ani de zile ajunge brusc să obțină contracte importante ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru instituțiile de control.

Este doar o coincidență sau avem de-a face cu o schemă clasică de sifonare a banilor publici? Rămâne de văzut dacă structurile de la București vor lua măsuri sau dacă acest caz va fi îngropat, ca multe altele, sub tăcerea complicității politice

.