Vaporul lui Iulian Popescu, “epava” plutitoare din fieful fraudelor cu fonduri europene…

Fraudarea fondurilor europene de peste 1,2 miliarde de euro din programele pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020) a devenit de câțiva ani obiectul anchetelor Parchetului European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi iar Tulcea fieful multor proiecte rămase doar pe hârtie.

În această zonă și probabil mânat de gustul milioanelor de euro puse la dispoziție de Uniunea Europeană, la 30 septembrie 2020, Iulian Popescu (actualul președinte al PNL Tg-Jiu) anunța în presa tulceană lansarea unui proiect al firmei sale SoftTehnica. Mai exact, investiția pentru care a cerut și i s-a acordat finanțarea trebuia implementată în Orașul Sulina, str. Dana 2, județul Tulcea.

PROIECTUL FIRMEI SOFTEHNICA

O investiție cu o valoare totală de 7.806.429,74 lei din care ajutor nerambursabil: 4.606.905,49 lei prin Programul Operațional Regional 2.2 ITI .

Proiectul firmei lui Iulian Popescu avea ca obiect „CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII PRIN DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII ÎN CADRUL SOFTTEHNICA S.R.L.”, Axa prioritară 2: „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiţii 2.2 ITI: “Sprijinirea creării și extinderii capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”.

În concret, proiectul viza un “Hotel plutitor în Delta Dunării” cu 11 camere duble, 4 apartamente, 4 apartamente, restaurant de aproximativ 200 mp, o sală de conferințe de 100 mp, Rooftop cu openbar și zonă lounge, o bucătărie.

Conform proiectul inițial, beneficiarul fondurilor, firma lui Iulian Popescu și a fratelui său, și-a luat angajamentul să finalizeze această investiție în 47 luni (01.08.2018 – 30.06.2022) însă nici până în prezent, 23.12.2024, proiectul nu a fost finalizat.

Informațiile oficiale obținute de jurnaliștii Scandal de Gorj arată că firmei SofTehnica Srl i s-au acordat trei prelungiri succesive pentru finalizarea proiectului deoarece reprezentanții societății nu au fost în stare să se încadreze în termenele inițiale. Momentan proiectul în cauză este încadrat în evidențele ADR SUD EST în categoria proiectelor nefinalizate.

Foto: Screen-shot vapor / hotel plutitor din mapa prezentare a SoftTehnica Srl

Sursele Scandal de Gorj afirmă că firma lui Iulian Popescu (la data respectivă) nici nu ar fi putut finaliza proiectul în cele 47 de luni deoarece, pentru renovarea hotelului plutitor, s-ar fi contractat și achitat sume de bani către o firmă obscură din Turcia care între timp a și intrat în faliment.

Practic, erorile de administrare ale proiectului au condus la contractarea și plata “oarbă” a unor sume de bani către o firmă turcească care nu prezenta credibilitate.

În prezent, vaporul hotel plutitor este de fapt o ambarcațiune veche, dezafectată și vopsită proaspăt, pentru a cărei prelungire de proiect reprezentanții beneficiarului ar fi depus autorităților, în această vară, imagini frumoase, cel mai probabil editate în photoshop.

Cel puțin așa se poate concluziona după observarea imaginilor frumos colorate din mapa de prezentare cu ultimă actualizare 12.08.2024. Acum, firma SofTehnica Srl a obținut și o a treia prelungire pentru finalizarea proiectului până la 31.12.2025 și nu a avut parte de niciun control din partea DLAF.

MOCĂNIȚELE, TURNULEȚELE ȘI SPITALELE LUI IULIAN POPESCU…

Candidat cu eșec consecutiv în anul 2020 pentru președinția Consiliului Județean Gorj și în 2024 pentru Primăria Tg-Jiu și Senat…

…președintele PNL Tg-Jiu, Iulian Popescu, promitea electoratului să aducă mocănița la Târgu Jiu, să facă spital nou, să transforme turnul CET într-un centru comercial și fel de fel de proiecte care mai de care mai fantasmagorice.

Sursa: https://imipasadegorj.ro/

În campaniile electorale și nu numai, Popescu se prezenta ca un excepțional “manager” și își critica în stânga și în dreapta contracandidații pentru “proastă administrate” dar, în paralel, el și oamenii săi nu erau capabili să aibă grijă de propriile proiecte.

La 1 septembrie 2020, Iulian Popescu a mai obținut pentru firma la care deținea 85% din capitalul social, SoftTehnica SRL, o finanțare de 4.749.804 de lei, (aproape 1 milion de euro, la acea dată), în cadrul unui proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020  cu titlul ”Măsuri integrate de sprijinire a studenților” trebuia derulat în parteneriat cu Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în perioada 2 septembrie 2020 – 1 septembrie 2022, așa cum era prevăzut în contractul de finanțare nr.19664/01.09.2020 și viza ”creșterea nivelului de competență și a gradului de angajabilitate a studenților, în special în sectoarele economice cu potențial competitiv, prin crearea și consolidarea parteneriatelor cu sectorul privat precum și prin participarea studenților la stagii de practică şi la activități integrate de adaptare la piața muncii”.