Primarul Dănuț Birău și managerul Sorin Mehedințu, artizanii falimentului Spitalului Tg-Cărbunești (Dovada)


Spitalul de Urgență Tg-Cărbunești a încăput pe mâna consilierului local PSD Sorin Florin Mehedințu, la finele anului 2022, când a fost numit manager interimar de către Consiliul de Administrație, format în mare parte din oamenii primarului social democrat Dănuț Birău, la recomandarea acestuia.

La numirea în funcție, medicul chirurg spunea că își dorește să crească adresabilitatea spitalului și să devină cel mai bun din Gorj. După câteva luni, acesta a fost definitivat pe postul de manager, în urma unui concurs ”preparat” tot de primarul Birău, prin oamenii săi, după cum a scris presa locală la acea vreme. La nici un an de când a devenit manager cu patalama al Spitalului de Urgență din Târgu Cărbunești, Sorin Mehedințu, a anunțat public falimentul unității medicale. „Cheltuielile totale depășesc veniturile”, a declarat acesta. Practic, toate obiectivele prezentate în ”Proiectul de management” cu care a câștigat funcția de manager au rămas la stadiul de maculatură.
 
Medicul Constantin Târziu a fost înlocuit din funcția de manager al Spitalului de Urgență Tg-Cărbunești, la începutul lunii noiembrie 2022. Situația financiară a unității spitalicești la finele acelui an se prezenta astfel: venituri – 86.661.144 de lei, iar cheltuieli 85.954.302 de lei, din care 89% reprezentau cheltuieli cu salariile. Totuși, instituția medicală nu înregistra deficit.

Concursul de numire al lui Mehedințu în funcția de manager, o formalitate. Primarul PSD Birău și-a pus oameni în toate comisiile care au decis rezultatul final al concursului, după cum relata presa locală.

Medicul Sorin Mehedințu a preluat conducerea spitalului, fiind numit manager interimar la recomandarea șefului său pe linie politică Dănuț Birău. Mehedințu este consilier local la Tg-Cărbunești și a candidat, la alegerile din 2020, pe lista PSD alături de primarul Birău.
După cinci luni de la numirea ca interimar a lui Mehedințu, primarul Dănuț Birău a ținut cu tot dinadinsul să-l definitiveze în funcție, așa că, pe 27 martie, anul trecut, prin dispoziția primarului PSD Dănuț Birău, a fost publicat regulamentul de organizare și desfășurarea a concursului pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului de Urgență Tg-Cărbunești, iar în aceeași zi, Consiliul de Administrație al unității medicale a anunțat organizarea concursului și, tot în aceeași zi, a fost stabilită, tematica și bibliografia. Termenul limită de înscriere la concurs a fost 26 aprilie 2023, iar în cursa pentru funcția de manager a intrat Florin Sorin Mehedințu, consilier local PSD, și medicul cardiolog Tatiana Neamțu.


Mehedințu a plecat ca și favorit în cursa pentru funcția de manager, în condițiile în care din comisia de concurs au făcut parte doi angajați ai Primăriei Orașului Tg-Cărbunești, adică subordonați ai primarului social-democrat Dănuț Birău, și un consilier local PSD, cu toții membri în Consiliul de Administrație al unității medicale.
Comisia de concurs și cea de soluționare a contestațiilor au fost constituite în urma hotărârii Consiliului de Administrație al spitalului, așa că toți membrii forului de conducere al instituției medicale, subordonați primarului Birău, pe linie administrativă sau politică, adică angajați ai Primăriei Tg-Cărbunești, respectiv consilieri locali PSD, se regăsesc în aceste comisii.

Mai exact, președinte al comisiei de concurs a fost Georgeta Niculina Berbecel, președintele CA al Spitalului. Georgeta Berbecel și soțul său, Adelin Berbecel sunt angajați în cadrul Primăriei Orașului Tg-Cărbunești. Din comisia de concurs a făcut parte și Paul Vasile Văduva, consilier juridic al Consiliului Local Tg-Cărbunești, pensionar MApN. Secretarul comisiei de concurs a fost consilierul local PSD Daniel Popescu, membru în CA al unității medicale, a cărui soție este asistent medical la spital. Popescu este subordonat, pe linie politică al primarului Dănuț Birău, președintele PSD Tg-Cărbunești și coleg de partid și în Consiliul Local Tg-Cărbunești cu Mehedințu. Managerul Spitalului Municipal Motru, Alin Cristian Efrim, agreat și el de un primar PSD, Cosmin Morega, a fost cooptat și el în comisia care l-a făcut manager pe Mehedințu.
Evident, după derularea etapelor concursului, adică după susținerea interviului, planul de management al lui Mehedințu a fost contestat, însă comisia de contestații a avut grijă să respingă contestația.
Președintele comisiei de soluționare a contestațiilor a fost Constanța Ciontescu, membru în Consiliul de Administrație al spitalului, consilier superior Achiziții Publice în cadrul Primăriei Tg-Cărbunești. Secretarul comisiei de soluționare a contestațiilor a fost același Daniel Popescu, consilier local PSD, iar din comisie au mai făcut parte managerul Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, Dumitru Vienescu și cel al Spitalului de Pneumoftiziologie ”Tudor Vladimirescu” Runcu, Ion Ciochină, ambele instituții medicale aflate în coordonarea Consiliului Județean Gorj, instituție condusă de președintele executiv al PSD Gorj, Cosmin Popescu.
Pe 10 mai, anul trecut, comisia a respins, fără nicio argumentație, contestația formulată de medicul Neamțu și, în aceeași zi a fost anunțat rezultatul final al concursului, adică misiunea fusese îndeplinită și Sorin Mehedințu a fost uns manager.

Un faliment neanunțat, dar previzibil

După niciun an de când a fost impus manager, Mehedințu a anunțat dezastrul – falimentul spitalului.

”Am anunțat personalul că nu mai avem bani, pentru că salariile consumă 99% din buget”, a declarat pentru HotNews managerul Sorin Mehedințu. Acesta a susținut că spitalul are un buget de 83 de milioane de lei însă aproape toți banii se duc pe salariile angajaților. Mai mult, acesta a convocat medicii într-o ședință și i-a anunțat că unitatea spitalicească își duce ultimele zile.
Cu alte cuvinte, de la un buget de 86,6 milioane de lei cât a lăsat Târziu, managerul performant al primarului Birău a scăzut la 83 de milioane, iar cheltuielile cu salariile le-a crescut cu zece procente, de la 89% la 99%.
Culmea este că Mehedințu este menținut în funcție, deși obiectivele asumate prin Planul său de management nu au fost atinse.

Creșterea veniturilor proprii ale spitalului, altele decât cele din contractele încheiate cu casa de asigurări de sănătate …”, a rămas la nivel de maculatură, ca de altfel întreg așa zisul plan de management al lui Mehedințu, un ins girat de primarul social democrat Dănuț Birău, care a ”reușit” să bage spitalul orășenesc în faliment.